Company Logo

1,2 procentų parama

Ugdymas karjerai

Mokyklos muziejus

Lankytojai

818388
Šiandien
Vakar
Šią savaitę
Praėjusią savaitę
Šis mėnuo
Praėjęs mėnuo
Iš viso
49
220
269
817209
1798
10179
818388
Jūsų IP: 3.95.233.107
Laikas: 2024-03-19 11:20:31
Visitors Counter

Elektroninis dienynas

LIONS QUEST

NŠA

Sveikatiada

Vaikų linija

Tėvų linija

Vyturys

„Skaitmeninių „Vyturio“ knygų biblioteka“

Mokyklų aprūpinimas

Bendradarbiavimas

Tolerancijos diena

   Ruošdamiesi tolerancijos dienai mokykloje „Ateities klubo“ nariai nusprendėme paanalizuoti tolerancijos temą išsamiai, todėl dar prieš renginį nuvykome į VšĮ Telšių krizių centrą Telšių vaikų ir jaunimo psichologinį centrą. Čia susitikome su psichologu  Donatu Vėlavičiumi ir  Aldute Semionovienė, „Vilties linijos“ programos koordinatore, kurie visų pirma mokiniams pristatė centro veiklą. Nors centras Telšiuose įsikūręs dar 1998 metais, čia lankėmės pirmą kartą, todėl buvo įdomu sužinoti apie centro veiklą, problemas, kurias centro darbuotojai padeda spręsti į psichologinę krizę patekusiems žmonėms. Psichologas D.Vėlavičius akcentavo, kad šiame centre žmogus gydomas ne vaistais, o pokalbių terapija, todėl jis kvietė, iškilus psichologinei problemai, nesusigūžti savyje, o ieškoti pagalbos psichologiniuose centruose, kas jau seniai populiaru JAV ir Vakarų šalyse ir vis normalesniu reiškiniu tampa Lietuvos didžiuosiuose miestuose.

   Po trumpos įžangos psichologas D.Vėlavičius pakvietė mus padiskutuoti apie tai, kas sukelia žmogui psichologinį diskomfortą ir net žemina jo orumą. Gilindamiesi į netolerancijos apraiškas mūsų visuomenėje, teko patiems pamąstyti, ar visada esame tolerantiški kito žmogaus atžvilgiu, ar priimame kitą asmenį tokį, koks jis yra. Aktyvios diskusijos metu  pripažinome, kad žinoti apie toleranciją dar nereiškia jau būti tolerantišku. Supratome, kad tolerancijos galima ir reikia mokytis visada, ir kad tai ugdo asmenybę. O pradėti reikia nuo savęs – taip mes užrašėme ant plakato, kurį pagaminome krizių centre.

  Tačiau ar viską galima toleruoti? Prisiminėme paskutinių mėnesių įvykius Lietuvos parlamente, kai keletas seimo narių elgiasi iššaukiančiai, nusižengdami įstatymams. Taigi, tolerancija negali būti beribė. Supratome, kad bendruomenėje egzistuoja tam tikros taisyklės, vertybinės nuostatos, kurios nustato elgesio normas, ir jų netoleravimas  gali privesti mus prie chaoso.

   Po apsilankymo Telšių krizių centre nebuvo sunku ruoštis tolerancijos dienai. Buvo aišku, apie ką reikia kalbėti, į ką reikia kreipti dėmesį. Mažuosius, 1-4 klasių Nerimdaičių skyriaus mokinius, aplankėme antrą pamoką. Su jais kalbėjome apie toleranciją, kartu pagaminome plakatus šia tema. Besibaigiant trečiai pamokai 7-12 klasių mokiniai ant mūsų paruoštų lapų užrašė žodžius, kurie jų manymu asocijuojasi su tolerancija. O per trečią ir ketvirtą pertraukas pakvietėme mokinius į bendruomenės salę, kurioje parodėme mini scenas iš šeimos, gatvės, mokyklos, bendravimo su draugais ir kitataučiais gyvenimo. Pasirinkome nebylųjį „teatrą“, nes netolerantiški veiksmai kalbėjo patys už save.

   Norisi tikėti, kad trumpa sustabdyta netolerancijos akimirka tam tikru momentu sustabdys smūgiui paruoštą draugo ranką, padės gerbti draugo nuomonę, pagelbės šeimoje, ramiai ir oriai galės vaikščioti tarp mūsų kitaip apsirengusieji arba kitos spalvos žmonės.

 Nijolė Vyžintienė

 




Visos teisės saugomos © Kopijuoti informaciją draudžiama. Tikrinta XHTML and CSS.